Project Onder Vuur

In 2015 was het 350 jaar geleden dat de Münsterse Prins Bisschop Bernhard von Galen, inmiddels bekend als Bommen Berend, met duizenden soldaten de Republiek der Nederlanden binnenviel. Nog geen twee maanden later was de Prins Bisschop goeddeels verslagen. Hij liet daarbij het oosten van Groningen in grote staat van ontreddering achter. Lees meer.

Ondanks de enorme gevolgen voor dit gebied, is de Eerste Münsterse Oorlog in de schaduw komen te staan van het rampjaar 1672 en de zeeslagen met de Engelsen. Een brede samenwerking, getrokken door Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, Historische Vereniging Westerwolde, MOW | Museum de Oude Wolden en Vestingmuseum Oudeschans wilde deze geschiedenis in 2015 en 2016 opnieuw voor het voetlicht brengen, met een uitgebreid publieksprogramma, waaronder drie samenhangende tentoonstellingen. Voor de tentoonstelling in SHC De Oude Stelmakerij haakte deze organisatie aan en ook tal van verdere partners in zowel in Nederland als Duitsland maakten het project mogelijk.

Het project liep in september 2016 ten einde. Niettemin valt nog het een en ander na te lezen over de Eerste Munsterse Oorlog in de hieronder staande publicaties: 

Lezen! Magazine Onder Vuur

Het tijdschrift van MOW met daarin een algemene geschiedenis van de Eerste Munsterse Oorlog vind je in MOW en hier. Het tijdschrift is in gedrukte vorm, tegen verzendkosten (€ 3,- per exemplaar), te verkrijgen door een e-mail te sturen (zolang de voorraad strekt). Ook kan je op die wijze een losse PDF ontvangen, zonder kosten. 

Magazine Onder Vuur by MOW Museum de Oude Wolden

Lezen! Boekje over de Slag bij Jipsinghuizen 

Jochem Abbes schreef een toegankelijke en rijk geïllustreerde geschiedenis van de Slag bij Jipsinghuizen. Deze slag betekende het einde van de eerste veldtocht van de Münsterse Prins Bisschop Bernhard von Galen (Bommen Berend), die al in 1665 op twee plekken de Republiek der Nederlanden inviel. Een verrassingsaanval onder leiding van Luitenant Nierop overwon de veel grotere Münsterse overmacht die via een provisorische veenbrug door het moeras gekomen was. Zo verijdelde Nierop de opmars naar de stad Groningen. Niet alleen de historische betekenis van de slag komt uitgebreid aan bod in de publicatie, ook tracht de auteur – voor het eerst – de precieze plek van de slag te lokaliseren.

De publicatie is een must voor liefhebbers van niet alleen de regionale maar ook de Nederlandse én Europese geschiedenis. Het boekje is voor slechts € 8,95 verkrijgbaar bij onder meer de Gemeente Vlagtwedde, Museum de Oude Wolden, SHC De Oude Stelmakerij en Vestingmuseum Oudeschans. Bestellen kan via deze website.