Lodewijk Bruckman, fijnschilder en anders realist

In de enige vaste zaal van het museum tref je op dit moment 12 werken van Lodewijk Karel Bruckman (1903–1995). Deze schilder noemde zichzelf magisch realist en plaatste zich zo tussen Nederlandse schilders als Carel WillinkRaoul Hynckes en Pyke Koch.

Het magisch realisme kenmerkt zich door een realistische, vaak gedetailleerde weergave van de werkelijkheid maar met een vervreemdende, soms wat duistere lading. In het vroege werk van Bruckman kan je dit allemaal terugvinden. Later blijft hij aandacht houden voor het realistische detail maar wordt zijn werk lichter van toon. Bruckman lost de achtergrond van zijn werken op in een enkele, heldere kleur, waarmee zijn stillevens in de lucht lijken te zweven. Composities van alledaagse voorwerpen, zoals eieren, theedoeken en veren, krijgen zo een bijna ornamenteel karakter. Je zou deze werken als fijnschilderingen met een symbolische karakter kunnen typeren. 

De expositie in het museum toont vooral deze latere werken, een gevolg van een gelukkig toeval. Eind jaren 1980 verbleef Bruckman samen met zijn levensgezel Evert Zeeven (E7) lange tijd in een hotel tegenover het museum. In 1988 schonken zij een collectie (de E7 collectie) aan de gemeente Bellingwedde. Een selectie hiervan vind je in het museum. Hiernaast toont het museum werken uit een collectie van de Gemeente Goes, van iets vroegere datum.

Informatie over zijn leven, een documentaire en een portfolio met bijna 100 afgebeelde werken, vind je op de speciale website: www.lodewijkbruckman.nl.  Zie ook de folder of Wikipedia.